maanantai 30. marraskuuta 2009

Kilogrammojen laki

Suunnistaja tarvitsee lihasvoimaa kehonsa liikuttamiseen. Tärkeää on kehon suhteellinen voima, eli lihaksiston voiman ja kehonpainon suhteen on oltava mahdollisimman suuri. Suhteellista voimaa voidaan lisätä lihasvoiman kehittämisellä ja kehonpainoa vähentämällä.
Siirtymäkaudella (lokakuu-marraskuu) harjoittelua kevennetään ja kerätään erityisesti henkisiä voimavaroja uutta harjoituskautta varten[Kärkkäinen & Pääkkönen 1986]. Siirtymäkauden ohjelmaan mocciksella on kuulunut syksyisiä kilpailuja Suomessa ja Ruotsissa, ja niiden ohessa tulee tehtyä kaikkea epäterveellistä. Näihin kilpailuihin valmistautumisessa on käytetty joka syksyistä hyväksi havaittua keinoa: kulkukännit. Eli hankitaan voimakas humalatila, jolla haetaan fyysisen vireystilan paranemista [Jalopeura 2009].
Pitkän syyskauden jälkeen ravinto- ja nestetankkaus ovat tehneet tehtävänsä. Upeaan athleettiseen vartaaloon on päässyt kertymään muutama lisäkilo. Siirtymäkauden jälkeen alkaa taas harjoittelu 1. peruskuntokaudella.
Peruskuntokaudella 1 (12vkoa) keskitytään peruskestävyyden hankkimiseen, kestovoiman kehittämiseen ja pienessä määrin myös vauhtikestävyyden kehittämiseen. Muilla osa-alueilla pyritään ylläpitämään suorituskyky [Ikonen 2006].
Mocciksella 1. peruskuntokausi toimii melko hyvänä tapana päästä syksyn aikana kertyneistä kiloista eroon ja samalla kehittää vähän suunnistusjuoksusssa tarvittavaa voimaa. Ensimmäisen peruskuntokauden mukavana välitavoitteena on kaivaa taas esiin syksyn aikana kadonnut rectus abdominis. Ravintoon on myös kiinnitettävä huomiota. Kebabliha on korvattava kanalla tai kalalla, ranskanperunat vaihtuu salaattiin. Nautittavat nesteet ovat pääasiassa vettä, maitoa tai vitamiinipitoisia marjamehuja. Talven aikana laihtumista tapahtuu luonnollisen kulutuksen lisääntymisen ansiosta, mutta ennen kilpailukautta on kisapaino haettava hieman rankemmilla keinoilla. Kilpailupainoon laihduttaminen on tehokas keino kehittää suunnistajalle tärkeää suhteellista voimaa. Raimo Summanen neuvoi lajeja hakemaan valmennustietoutta muiden lajien osaajilta. Viime talvena Moccis vierailikin usein kilogrammojen lain innoittamana painijoiden, mäkihyppääjien ja anorektikkojen keskustelupalstoilla laihdutusvinkkejä hakien. Keskustelun taso oli huomattavasti korkeampaa kuin suomalaisilla suunnistusforumeilla.
Hiilihydraatteja varastoidaan glykogeeninä maksaan ja lihakseen, jotka sisältävät yhteensä noin 375-475g glykogeeniä. Kilokaloreina määrä vastaa tavallisella ihmisellä 1500-2000 kcal energiaa. [Urheiluvalmennus 2004.] Mocciksen hyväksi havaitsemien laihdutuskeinojen perustana on, että elimistön glykogeeni on kulutettava loppuun ennen harjoituksen alkua, jolloin päästään käsiksi herkullisiin rasvavarastoihin. Rasvat muodostavat suurimman energiavaraston elimistössä ja ihmisellä onkin rasvakudoksessaan varastoituneena noin 50000-10000kcal energiaa. [Mero 2006] Kofeiini lisää veren adrenaliinipitoisuutta ja adrenaliini lisää glykogeenin pilkkoutumista maksassa.[Moccamaster 2009] Laihduttaessa harjoittelun tarkoitus ei ole kehittää mitään vaan kuluttaa energiavarastoja ja täten pienentää kehonpainoa. Tästä syystä kaikki energiatankkaus ennen harjoitusta on turhaa. Ennen harjoitusta on juotava noin 4 kuppia kahvia. Sopiva aika harjoitukselle on aamulla ennen aamupalaa tai illalla, kun edellisestä kevyestä ruokailusta on kulunut 6-8 tuntia. Kahvi vie hetkellisesti näläntunteen. Harjoitus ei saa olla liian pitkä. Liian rastittavan harjoituksen jälkeen on vaikea olla täydentämättä kuluneita energiavarastoja. Harjoitukseen kannattaa tehdä lyhyt noin 10minuutin tehollisesti kovempi jakso, jotta energiankulutus olisi mahdollisimman tehokasta. Parhaan hyödyn harjoituksesta saa tietenkin kesällä kuumimpaan aikaan. Harjoituksen jälkeen pitää syödä jotain proteiinipitoista ruokaa, mutta vain sen verran, että näläntunne katoaa. Jos harjoitus on tehty aamulla kannattaa sen jälkeen juoda paljon kahvia. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että elimistön peruskulutuksesta 70% katetaan ruokailulla ja harjoittelemalla lisätään noin 50% kokonaiskulutusta. Peruskulutusta kannattaa lisätä myös muilla keinoilla, helposti se hoituu stressitasoja nostamalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti