tiistai 17. marraskuuta 2009

Kahvimies



Maidon ja glögin lisäksi Moccis juo myös tietysti kahvia. Kokeellisesti havaittu juttu, että kuppi kahvia antaa mukavan kulun kovaan treeniin. Kun illan harjoitusohjelmassa on vauhtikestävyysalueella tehtävä harjoitus, alkaa siihen valmistautuminen napsauttamalla se pöydällä oleva Moccamaster puksuttamaan. Moccis on kaikkien kahvien ystävä, mutta ennen treeniä maistuu parhaimmalle 1. paahtoasteen kahvi, jokin hieno ja täyteläinen. Yleensä tulee juotua sen verran iso kupillinen, että Moccamaster-keittimessä pitää vettä laittaa asteikon 2-kuppia viivaan (Joskus jopa 4). Ei sokeria, maitoa sen verran, että väri on kauniin ruskea. Ja kahvinpuruja on parempi laittaa vähän liikaa, että ei vain tule liian laimeaa.






Kahvitankkauksen hyödyt osa itse havaittuja ja osa kirjallisuudesta luettua:

-nopeuttaa vatsan toimintaa
-kahvi vapauttaa vereen rasvahappoja lihasten energianlähteeksi, jolloin lihasten omat hiilihydraattivarastot säästyvät.
-Kofeiini saattaa auttaa lihasta myös käyttämään omia sisäisiä rasvavarastoja tehokkaammin. Näin urheilija jaksaisi jatkaa työskentelyä uupumatta pidempään.
-Kofeiini lisää myös adrenaliinin pitoisuutta veressä. Adrenaliini on ns. stressihormoni, jonka vaikutuksesta syke kiihtyy ja lihasten verisuonet sekä keuhkoputket laajenevat, jolloin lihakset saavat enemmän happea ja ravintoaineita.
-Adrenaliini lisää myös glykogeenin pilkkoutumista maksassa sekä rasvavarastojen hajotusta rasvakudoksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti